Skaldjursrecept

Thai crabcakes med sötsur dipsås

Ingredienser

Receptet gäller för 2 personer

  • 250 g hackat, vitt krabbkött
  • 1 färskriven klyfta vitlök
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 4 st finhackade röda chilifrukter (valfri styrka)
  • 4 st hackad salladslök
  • 1 msk Thai fisksås (valfritt)
  • 4 ägg
  • 1 lime (saft och skal)
  • 16 msk panko ströbröd
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön

Panering

  • Vetemjöl
  • 2 ihoprörda ägg
  • 8 msk panko/ sesamfrön

Dipsås

  • 4 lime (saft och skal)
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 1 tsk finhackad färsk chili
  • 1 msk finhackad koriander
  • 1 tsk färskriven vitlök
  • 0,5 dl soyasås
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk Thai fisksås (valfritt)
  • 2-3 msk socker
  • 1 msk rostade sesamfrön

Gör så här:

  1. Rör ihop krabba, chili, vitlök, koriander, lime, ingefära, fisksås, sesamolja, 2 ägg, 8 msk Panko, salladslök och forma till små biffar.
  2. Vänd biffarna i paneringen i följande ordning: mjöl, ägg, panko/sesamfrön.
  3. Stek biffarna i het olja på både sidorna tills de har fått färg, ta upp från oljan och torka av oljan.
  4. Värm på biffarna i ugnen på 200 grader (eller 160 grader varmluft) i 4-5 minuter.
  5. Gör dipsåsen. Koka ihop vatten, socker, chili, ingefära, limejuice och vitlök.
  6. Kyl ner dipsåsen och tillsätt sedan koriander, sesamfrö, soyasås och fisksås.
  7. Servera såsen i en skål bredvid. Servera ihop med en fräsch sallad.