Skaldjursrecept

Saffranspasta med vannameiräkor

Betygsätt receptet:


(Inget betyg ännu)
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 20-25 st vannameiräkor
  • 1 st rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • chiliflingor
  • salt och svartpeppar
  • olivolja till stekning
  • 1/2 zucchini
  • 15 körsbärstomater
  • 2 dl färsk spenat
  • saft och zest från 1/2 citron
  • 1/2 g saffran, gärna hela saffranstrådar
  • 1-2 msk flytande skaldjurs- eller hummerfond
  • 1 dl torrt, vitt vin
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • valfri pasta

Gör så här:

  1. Koka upp pastavatten.
  2. Finhacka lök och vitlök. Stek i olivolja och en nypa chiliflakes (ta mer än en nypa om du vill ha mer hetta) tills löken har mjuknat, men inte fått färg. Häll i nästan all saffran och låt den steka med någon minut. Har du hela saffranstrådar? Mortla dem isåfall lite grann. Häll i det vita vinet och låt det ånga av och koka upp ordentligt. Häll i fond och sedan grädde i omgångar så det får koka upp emellan. Riv i zesten från citronen och pressa i saften. Koka upp och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer fond.
  3. Hacka zucchini, spenat och halvera tomaterna. Skär vannameiräkorna över ryggen så de ser ut som fjärilar.
  4. Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan har lite mer än fem minuter kvar kan du lägga i räkorna i den varma såsen. Låt det inte koka, men ha tillräcklig värme så att räkorna tillagas. Räkorna är klara när dom har fått en rosa färg. Lägg i grönsakerna strax innan pastan blir färdig. Det blir godast om de får behålla sitt krisp och sin fina färg.
  5. Blanda pastan ihop med räksåsen. Krydda med svartpeppar och resten av saffranen.

Detta recept går jättebra att göra med våra vanliga nordhavsräkor också!