
Skaldjursrecept
Saffranspasta med vannameiräkor
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 20-25 st vannameiräkor
- 1 st rödlök
- 3 klyftor vitlök
- chiliflingor
- salt och svartpeppar
- olivolja till stekning
- 1/2 zucchini
- 15 körsbärstomater
- 2 dl färsk spenat
- saft och zest från 1/2 citron
- 1/2 g saffran, gärna hela saffranstrådar
- 1-2 msk flytande skaldjurs- eller hummerfond
- 1 dl torrt, vitt vin
- 3 dl matlagningsgrädde
- valfri pasta
Gör så här:
- Koka upp pastavatten.
- Finhacka lök och vitlök. Stek i olivolja och en nypa chiliflakes (ta mer än en nypa om du vill ha mer hetta) tills löken har mjuknat, men inte fått färg. Häll i nästan all saffran och låt den steka med någon minut. Har du hela saffranstrådar? Mortla dem isåfall lite grann. Häll i det vita vinet och låt det ånga av och koka upp ordentligt. Häll i fond och sedan grädde i omgångar så det får koka upp emellan. Riv i zesten från citronen och pressa i saften. Koka upp och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer fond.
- Hacka zucchini, spenat och halvera tomaterna. Skär vannameiräkorna över ryggen så de ser ut som fjärilar.
- Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan har lite mer än fem minuter kvar kan du lägga i räkorna i den varma såsen. Låt det inte koka, men ha tillräcklig värme så att räkorna tillagas. Räkorna är klara när dom har fått en rosa färg. Lägg i grönsakerna strax innan pastan blir färdig. Det blir godast om de får behålla sitt krisp och sin fina färg.
- Blanda pastan ihop med räksåsen. Krydda med svartpeppar och resten av saffranen.
Detta recept går jättebra att göra med våra vanliga nordhavsräkor också!