
Skaldjursrecept
Räkskalsfond
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 1 kg räkskal
- 1 msk olja
- 1 gullök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tomat
- 1 morot
- ½ fänkålshuvud (valfritt men ger mycket smak!)
- 2 ½ msk tomatpuré
- 3 dl vitt vin
- 2 l vatten
Gör så här:
- Dela grönsakerna i bitar. Värm upp oljan i en stor kastrull (ska rymma 5 liter). Fräs grönsakerna i en kvart. Tillsätt sedan tomatpurén och höj värmen. Lägg sedan i räkskalen och fräs ytterligare ett par minuter.
- Häll i vitt vin och vatten. Koka upp, och låt sedan småputtra i en timme.
- Sila ur skal och grönsaker. Var noga med att du får bort alla små räkben…
- Nu ska buljongen kokas ner och bli en fond. Koka tills ungefär en tredjedel av vätskan återstår. Skumma av ytan emellanåt.
- Klart!
1 kg räkskal är ganska mycket, och du kanske inte får ihop det på en gång. Ett tips är då att spara räkskalen i frysen tills du har tillräckligt mycket för att göra ett fondkok.
Fonden passar som smaksättare till soppor, grytor, såser och risotto. Kom ihåg att hur smakrik fonden blir kommer variera, och du kan därför laborera när du gör din soppa eller sås för att få lagom smak. Smakar det för lite kan du reducera mer, och smakar det för skarpt kan du späda.
Ett tips är att frysa fonden i mindre burkar, så blir det enkelt att ta ut lite i taget ur frysen.