
Skaldjursrecept
Räkbiffar med saffransaioli
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
Räkbiffar
- 1 påse vannameiräkor (800 g)
- 1 finhackad schalottenlök
- 4 finhackade salladslökar
- 1 bunt gräslök
- 1 bunt finhackad bladpersilja
- 1 ägg
- 1,5 dl majonnäs
- 2 dl panko
- saft och zest från 1 citron
- 1-2 klyftor riven vitlök
- 1 tsk chiliflakes
- 1,5 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
Potatis
- 1 kg potatis
- 2 msk smör
- vitlök
- persilja
- flingsalt
Grönsaker
- 1 stor gul lök, strimlad
- 1 zucchini, i småbitar
- 2 vitlöksklyftor, hackad
- paprikapulver
- chiliflakes
- salt
Saffransaioli
- 2 äggulor
- 2 vitlöksklyftor
- salft och zest från en halv citron
- 0,5 g saffran
- svartpeppar
- salt
- 1,5 dl olja
Gör så här:
- Biffarna: Finhacka räkorna eller kör dem i matberedare. Lägg sedan i de övriga ingredienserna och blanda runt. Låt gärna smeten vila en halvtimme i kylen. Provstek gärna en liten biff för att se om kryddningen blev bra. Forma och stek på var sida i ungefär 2 minuter.
- Potatisen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär i små munsbitar. Koka dem tills de nästan är klara, lägg sedan i en ugnsfast form och låt svalna lite. Smält smöret och riv vitlöken. Häll över potatisen blanda runt tillsammans med hackad persilja och lite flingsalt. Baka av i ugnen tills de blivit gyllenbruna och krispiga. Ta ut och skaka runt efter halva tiden så att de får färg på alla sidor.
- Grönsakerna: Stek den gula löken med lite salt, paprikapulver och chiliflakes. Lägg i zucchinin när löken börjar karamelliseras. Den ska inte stekas för länge, det är gott om den har kvar lite krisp. De sista minutrarna får också den hackade vitlöken stekas med. Smaka av med peppar, salt och chiliflakes.
- Aiolin: Blanda alla ingredienserna utom oljan. Häll långsamt i oljan medan du kör med stavmixern tills du får önskad konsistens. Har du ont om tid? Köp vår klassiska aioli och blanda i saffran själv!
Ät och njut!