Skaldjursrecept
Pankofriterad havskräfta med glaserade morötter och apelsinsmörsås
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 8 råa mellanstora kräftor
- 1 paket pankoströbröd
- 1 ägg
- olja
- mjöl
- 1 apelsin
- 1 schalottenlök
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 dl vatten
- 2 dl grädde
- 75 g smör + lite till "stekning"
- 2 droppar apelsinolja
- 12 morötter
- fina salladsblad för dekoration
Gör så här:
- Havskräftorna: Skala havskräftorna råa. Salta och peppra, låt sedan dra i 10 minuter.
- Häll upp mjöl, ägg (vispa lite) och panko i varsin djup tallrik. Vänd kräftstjärtarna i mjöl, därefter i ägg, och sist i panko.
- 5 minuter innan servering friteras stjärtarna i 180 grader tills de är frasiga.
- Apelsinsåsen: Riv skalet av apelsinen och hacka schalottenlöken. Fräs i kastrull i lite smör utan att det får färg.
- Slå på vatten, vinäger och saften från apelsinen, koka upp och låt sjuda i några minuter. Häll sedan i grädden och sjud i ytterligare några minuter.
- Mixa såsen slät. Vid slutet av mixningen: lägg i 75 g smör och apelsinoljan. Sila såsen genom en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.
- Morötterna: Koka morötterna i lättsaltat vatten till de är genomkokta. Låt dem rinna av väl. Fräs dem sedan i en klick smör, och smaka av med rikligt med salt och peppar.
- Lägg upp sås, morötter och kräftstjärtar snyggt på tallriken. Toppa med fina salladsblad. Ät och njut!
Ett perfekt recept för den som älskar skaldjur i alla möjliga olika varianter! Passar bra som förrätt.