Skaldjursrecept

Pankofriterad havskräfta med glaserade morötter och apelsinsmörsås

Betygsätt receptet:


(Inget betyg ännu)
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 8 råa mellanstora kräftor
  • 1 paket pankoströbröd
  • 1 ägg
  • olja
  • mjöl
  • 1 apelsin
  • 1 schalottenlök
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 75 g smör + lite till "stekning"
  • 2 droppar apelsinolja
  • 12 morötter
  • fina salladsblad för dekoration

Gör så här:

  1. Havskräftorna: Skala havskräftorna råa. Salta och peppra, låt sedan dra i 10 minuter.
  2. Häll upp mjöl, ägg (vispa lite) och panko i varsin djup tallrik. Vänd kräftstjärtarna i mjöl, därefter i ägg, och sist i panko.
  3. 5 minuter innan servering friteras stjärtarna i 180 grader tills de är frasiga.
  4. Apelsinsåsen: Riv skalet av apelsinen och hacka schalottenlöken. Fräs i kastrull i lite smör utan att det får färg.
  5. Slå på vatten, vinäger och saften från apelsinen, koka upp och låt sjuda i några minuter. Häll sedan i grädden och sjud i ytterligare några minuter.
  6. Mixa såsen slät. Vid slutet av mixningen: lägg i 75 g smör och apelsinoljan. Sila såsen genom en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.
  7. Morötterna: Koka morötterna i lättsaltat vatten till de är genomkokta. Låt dem rinna av väl. Fräs dem sedan i en klick smör, och smaka av med rikligt med salt och peppar.
  8. Lägg upp sås, morötter och kräftstjärtar snyggt på tallriken. Toppa med fina salladsblad. Ät och njut!

Ett perfekt recept för den som älskar skaldjur i alla möjliga olika varianter! Passar bra som förrätt.