
Skaldjursrecept
Musselsoppa med fänkål
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 1 nät musslor
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 300 g finskivad fänkål
- 50 g strimlad purjolök
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk fänkålsfrön
- 5 dl torrt vitt vin
- 2,5 dl vatten
- 3 dl vispgrädde
- olja till stekning
- salt
Gör så här:
- Tvätta musslorna i kallt vatten och släng dem som är trasiga eller inte stänger sig.
- Fräs den finhackade schalottenlöken tillsammans med 2 av vitlöksklyftorna.
- Tillsätt musslorna samt 4 dl vitt vin, 2,5 dl vatten och 1 tsk salt. Koka under lock och plocka ur musslorna efter ca 5 minuter när de öppnat sig. Låt musselbuljongen koka ytterligare 5–10 minuter.
- Fräs fänkål, fänkålsfrön, purjolök och den resterande vitlöken i olja på medelhög värme. Det ska bli mjukt men ej få färg.
- Tillsätt det resterande vita vinet och musselbuljongen och låt koka upp. Tillsätt grädden och koka upp igen. Låt sjuda i 4 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
- Servera soppan tillsammans med musslorna, och förslagsvis lite vitlökskrutonger. Om man vill kan man spara stjälkarna på fänkålen för att sedan skiva dem tunt och dekorera soppan med.