musselsoppa med fänkål

Skaldjursrecept

Musselsoppa med fänkål

Betygsätt receptet:


5 röster, genomsnitt: 4,20 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 1 nät musslor
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 300 g finskivad fänkål
  • 50 g strimlad purjolök
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • olja till stekning
  • salt

Gör så här:

  1. Tvätta musslorna i kallt vatten och släng dem som är trasiga eller inte stänger sig.
  2. Fräs den finhackade schalottenlöken tillsammans med 2 av vitlöksklyftorna.
  3. Tillsätt musslorna samt 4 dl vitt vin, 2,5 dl vatten och 1 tsk salt. Koka under lock och plocka ur musslorna efter ca 5 minuter när de öppnat sig. Låt musselbuljongen koka ytterligare 5–10 minuter.
  4. Fräs fänkål, fänkålsfrön, purjolök och den resterande vitlöken i olja på medelhög värme. Det ska bli mjukt men ej få färg.
  5. Tillsätt det resterande vita vinet och musselbuljongen och låt koka upp. Tillsätt grädden och koka upp igen. Låt sjuda i 4 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
  6. Servera soppan tillsammans med musslorna, och förslagsvis lite vitlökskrutonger. Om man vill kan man spara stjälkarna på fänkålen för att sedan skiva dem tunt och dekorera soppan med.