
Skaldjursrecept
Musselgryta med curry och grädde
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 2 nät musslor
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- 1 stjälkselleri
- 1/2 fänkål
- 6-8 cocktailtomater
- 2 msk olivolja
- 1 tsk curry
- 1 nypa chiliflakes
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk sambal oelek
- 2-3 msk grovhackade färska örter (basilika & timjan)
- 2 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- salt, svartpeppar
Gör så här:
- Rengör musslorna genom att skölja de i kallt vatten. Plocka bort de som är öppna och skadade och som inte stänger sig när du knackar på dem.
- Skala och finhacka scharlottenlöken och vitlöken. Skär ner moroten och sellerin i mindre bitar. Ta bort rotstocken och skiva fänkålen i tunna skivor. Spara fänkålsvipporna som sitter längst ut till dekoration. Skär tomaterna i halvor.
- Hetta upp olja i en stor gryta. Häll ner lök och vitlök, och låt svettas en stund.
- Tillsätt de andra hackade grönsakerna. Låt fräsa på medelhög värme i ett par minuter.
- Tillsätt curry, chiliflakes, sambaloelek och tomatpuré. Höj värmen, lägg i musslorna och tomaterna, samt örterna, och slå på vinet.
- Låt grytan få ett uppkok under lock och låt musslorna koka i cirka 3 min. Ta bort locket och sortera bort de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädden och låt sjuda i ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med kokt ris eller surdegsbröd.