Skaldjursrecept

Musselgryta med curry och grädde

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 2 nät musslor
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1 stjälkselleri
  • 1/2 fänkål
  • 6-8 cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk curry
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk sambal oelek
  • 2-3 msk grovhackade färska örter (basilika & timjan)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • salt, svartpeppar

Gör så här:

  1. Rengör musslorna genom att skölja de i kallt vatten. Plocka bort de som är öppna och skadade och som inte stänger sig när du knackar på dem.
  2. Skala och finhacka scharlottenlöken och vitlöken. Skär ner moroten och sellerin i mindre bitar. Ta bort rotstocken och skiva fänkålen i tunna skivor. Spara fänkålsvipporna som sitter längst ut till dekoration. Skär tomaterna i halvor.
  3. Hetta upp olja i en stor gryta. Häll ner lök och vitlök, och låt svettas en stund.
  4. Tillsätt de andra hackade grönsakerna. Låt fräsa på medelhög värme i ett par minuter.
  5. Tillsätt curry, chiliflakes, sambaloelek och tomatpuré. Höj värmen, lägg i musslorna och tomaterna, samt örterna, och slå på vinet.
  6. Låt grytan få ett uppkok under lock och låt musslorna koka i cirka 3 min. Ta bort locket och sortera bort de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt grädden och låt sjuda i ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med kokt ris eller surdegsbröd.