
Skaldjursrecept
Elins saffransrisotto med smörstekta kräftstjärtar
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
Till risotton
- 350 g (ca 4 dl) risottoris
- 1 schalottenlök
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1-2 påsar saffran, beroende på hur mycket saffranssmak du vill ha
- 2 dl vitt vin
- 1,5-2 l grönsaksbuljong
- 2 dl parmesan
Till kräftstjärtarna
- 12 st kokta havskräftstjärtar, skalade
- smör
- lite hackad vitlök
- chiliflakes (för extra sting)
Till dekoration
- riven parmesan
Gör så här:
- Finhacka och fräs schalottenlök och vitlök tills löken blir glansig och genomskinlig. Häll i riset och stek tills det blir glansigt, ca 2-3 minuter.
- Blanda vitt vin och saffran och häll över riset, rör om och låt koka upp.
- Koka upp din grönsaksbuljong medan vinet reduceras lite grann. Häll den sedan över riset i omgångar och låt puttra tills riset fått önskad konsistens (ca 20 minuter).
- Smält smör i en stekpanna, smaksätt smöret med hackad vitlök och chiliflakes efter tycke och smak. Slunga kräftstjärtarna i smöret. Låt inte kräftstjärtarna stekas för länge, då blir köttet segt.
- När risotton nått önskad konsistens, häll i parmesan, rör om och smaka av med salt och peppar. Lägg kräftstjärtarna ovanpå risotton, strö över parmesan.
- Servera och njut!