Skaldjursrecept

Elins saffransrisotto med smörstekta kräftstjärtar

Betygsätt receptet:


2 röster, genomsnitt: 4,00 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

Till risotton

  • 350 g (ca 4 dl) risottoris
  • 1 schalottenlök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 påsar saffran, beroende på hur mycket saffranssmak du vill ha
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5-2 l grönsaksbuljong
  • 2 dl parmesan

Till kräftstjärtarna

  • 12 st kokta havskräftstjärtar, skalade
  • smör
  • lite hackad vitlök
  • chiliflakes (för extra sting)

Till dekoration

  • riven parmesan

Gör så här:

  1. Finhacka och fräs schalottenlök och vitlök tills löken blir glansig och genomskinlig. Häll i riset och stek tills det blir glansigt, ca 2-3 minuter.
  2. Blanda vitt vin och saffran och häll över riset, rör om och låt koka upp.
  3. Koka upp din grönsaksbuljong medan vinet reduceras lite grann. Häll den sedan över riset i omgångar och låt puttra tills riset fått önskad konsistens (ca 20 minuter).
  4. Smält smör i en stekpanna, smaksätt smöret med hackad vitlök och chiliflakes efter tycke och smak. Slunga kräftstjärtarna i smöret. Låt inte kräftstjärtarna stekas för länge, då blir köttet segt.
  5. När risotton nått önskad konsistens, häll i parmesan, rör om och smaka av med salt och peppar. Lägg kräftstjärtarna ovanpå risotton, strö över parmesan.
  6. Servera och njut!