Förrätter

Vit sparris med sandefjordsås och rom

Betygsätt receptet:


1 röster, genomsnitt: 5,00 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

Till sparriskoket:

  • 8 st vita sparrisar
  • 1 L vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk citronsaft

Sandefjordsås:

  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 100 g smör
  • lime- eller citronsaft och zest
  • 1 msk kycklingfond

Dillolja:

  • dill
  • olja
  • lite salt

Till servering:

  • stenbitsrom/löjrom
  • dill och gräslök till dekoration
  • citron

Gör så här:

  1. Värm upp olja till 60 grader i en liten kastrull. Lägg dill i en mixer, häll på den varma oljan och mixa slätt. Den ska bli riktigt grön. Sila sedan genom ett kaffefilter och låt svalna.
  2. Koka upp vattnet tillsammans med salt, socker och citron. Skala sparrisen och skär av ca 5 cm längst ned på varje sparris. Koka sparrisen i ca 10-15 minuter beroende på hur tjocka sparrisar du har och vilket tuggmotstånd du strävar efter. Känn efter med sticka efter ca 10 minuter.
  3. Koka upp grädde och fond under tiden som sparrisen tillagas. Stäng av värmen och tillsätt crème fraiche i grädden. Tillsätt sedan smöret bitvis under vispning, koka inte.
  4. Ta sedan upp sparrisen ur det kokande vattnet och lägg i iskallt vatten för att avstanna kokningen.
  5. Slanta upp sparrisen i mindre delar och lägg på en tallrik. Häll på den goda såsen, droppa lite dillolja runt om på tallriken. Toppa sedan med rom, dill och gräslök samt en citronskiva. Voilà! Smaklig spis.

Om du inte orkar göra egen har vi på Fiskhuset en väldigt god sandefjordsås, bara att värma på och äta!