
Fiskrecept
Panerad kolja med champinjonsås & dillslungad potatis
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 6-8 hg koljafilé
- 8 hg potatis
- finhackad dill
- panko
- 2 ägg
Till såsen
- 250 gram champinjoner
- smör
- vetemjöl
- 4 dl grädde
- 1 msk soja
- salt och peppar
Gör så här:
- Koka potatisen.
- Hacka champinjonerna, men spara ett gäng till dekoration! Fräs dem hackade champinjonerna i en kastrull tillsammans med en rejäl klick smör. Krydda med salt och peppar.
- När champinjonerna har fått gotta sig en stund i smöret så häller du på vetemjölet, 1-2 msk beroende på hur tjock sås du vill ha. Rör om och låt vetemjölet få gå in i smöret och champinjonerna lite innan du häller på grädde. Du kan även tillsätta en skvätt vatten för en lösare konsistens på såsen. Smaksätt med soja, peppar och mer salt om det behövs. Ställ åt sidan eller stäng av plattan och låt stå på eftervärme.
- Dela de champinjoner vi sparat på hälften eller i fjärdedelar, stek i smör tills de har fått fin yta.
- Smält en klick smör och häll ner hackad dill. Ta den nykokta potatisen och slunga i det varma smöret.
- Knäck äggen i en djup tallrik och vispa. Häll panko tillsammans med vetemjöl i en annan tallrik och krydda med vitpeppar och rikligt med salt. Vänd sedan fiskfiléerna i äggen, sedan i pankoblandningen. Se till så att det kommer både ägg och pankoblandning över hela filén. Stek sedan i smör.
- Lägg upp potatisen, fisken och såsen. Dekorera med de stekta champinjonerna och hackad dill.
Kom ihåg att det går jättebra att byta ut koljan mot någon annan fisk som du gillar! Till exempel torsk, kummel, gös eller abborre.