
Fiskrecept
Ostöverbakad sejfilé med rostad spetskål och brynt smör-sandefjordsås
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
Till fisken
- 6-8 hg sejfilé (eller annan filé, tex torsk, kolja, kummel)
- 60 g riven västerbottensost
- 6 msk panko
- 50 g smält smör
- hackad dill
Till spetskålen
- 1 spetskål
- hackad dill
- hackad persilja
- salt och peppar
- 50 g smör
Till såsen
- 150 g smör
- 1,5 dl crème fraiche
- 1,5 dl grädde
- limesaft (om man vill ha extra syra
Till servering
- rostad mandel
- färgglad grönsak, tex polkabeta
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader, gärna grillfunktion om det finns. Skär spetskålen i "puckar", ungefär 2 cm tjocka, och lägg i en ugnsform.
- Smält smöret. Lägg hackad dill och persilja i det smälta smöret, salta och peppra. Pensla smöret på spetskålspuckarna och baka i ugnen i ca 15 minuter.
- "Byxa" fiskfilén genom att skära ut benraden och lägg dem i en ugnsform. Blanda västerbottensost, dill och panko i en skål. Smält smöret och pensla på filéerna. Lägg sedan ostblandningen ovanpå det smälta smöret.
- När spetskålen varit inne i 15 minuter, sänk värmen till 175 grader och sätt in fisken tillsammans med kålen. Placera fisken överst.
- Dags att göra sås! Smält smöret på ganska hög värme och vispa hela tiden. Fortsätt vispa tills du ser att smöret börjar bli gyllenbrunt och dofta nötigt. Ta då kastrullen från plattan, häll ner crème fraiche och rör om. Tillsätt sedan grädden och rör om en stund till. Smaka av och ha eventuellt i lite vitpeppar, salt och limesaft.
- Servera med rostade mandlar och någon färgglad grönsak, förslagsvis polkabetor som på bilden.