
Fiskrecept
Mojitogravad lax
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 8 personer
- 1 kg lax
- 1 dl socker
- 1/2 dl salt
- 2 msk krossad vitpeppar
- 1 lime, saft och zest
- 3 msk ljus rom
- 1 kruka färsk mynta
- 1 knippe dill
Gör så här:
- Blanda socker, salt och vitpeppar. Hacka mynta och dill och blanda ihop.
- Skölj laxen och dela i två delar på tvären.
- Strö över kryddblandningen, skvätt ut rom och limesaft och sprid ut limezest samt hackad mynta och dill. Lägg ihop bitarna med köttsidan mot varandra. Lägg i en påse, i en form, i kylen.
- Låt stå i kylen i 3 dygn. Vänd på påsen 1 eller 2 gånger varje dygn, så alla bitar av laxen får ligga i den goa kryddblandningen.
- Skär i tunna skivor och njut av din egen mojitogravade lax till påskbuffén!
Testa att grava egen lax med en touch av mojito!
Vanlig odlad lax behöver inte frysas innan gravning. Skulle du (mot förmodan) få något över, så går det att frysa gravad lax i upp till två månader.
Ska du äta laxen som huvudrätt är receptet lagom till 4 personer, på buffé till ungefär 8-10 personer.