
Fiskrecept
Lax med krämig citron- och vitlöksrisoni
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 600-800 g laxfilé
- 2 msk olja
- 1 tsk dijonsenap
- saften från 1 citron
- paprikapulver
- vitlökspulver
- salt och peppar
- 1 hackad gullök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 40 g färsk finhackad rosmarin
- 250 g risoni
- 1 l grönsaksbuljong (tex 2 grönsaksbuljongtärningar upplösta i 1 l kokande vatten)
- 3 dl vispgrädde
- smör
- 60 g färsk finhackad persilja
Gör så här:
- Blanda olja, dijonsenap, saften från halva citronen, paprikapulver, vitlökspulver, salt och peppar i en skål och marinera sedan laxfilén i blandningen.
- Stek laxen i smör i stekpanna. Lägg laxen åt sidan och stek sedan lök, vitlök och rosmarin i samma stekpanna som du stekte laxen i, tills löken blivit glansig och genomskinlig.
- Häll på risoni och grönsaksbuljong. Låt koka i 8 minuter (eller så länge som det står på ditt risonipaket).
- Häll sedan på grädden tillsammans med en klick smör, saften från den andra citronhalvan och den finhackade persiljan.
- Salta och peppra efter tycke och smak, och servera tillsammans med laxen och förslagsvis stekt sparris.
Att laxen hinner kallna något gör inget eftersom risonin är väldigt varm. Tycker du ändå att den hunnit bli för kall går det alldeles utmärkt att värma den ett par minuter genom att lägga ner den i risonin när du hällt på grädden.