Fiskrecept

Blåmusslor och torsk med röd quinoa och grön sås

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • ca 600 g torskrygg eller annan vit fisk
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 1 nät blåmusslor
  • 2 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 100 g bladpersilja
  • 50 g smör

Quinoasallad

  • röd quinoa kokas enl. anvisning på paket
  • 2 salladslökar snett skurna
  • 1 morot skuren i små tärningar
  • 100 g gröna bönor, fint skurna
  • ev. tärnat bacon

Gör så här:

  1. Lägg musslorna i en bunke och skölj med vatten. Kontrollera varje mussla noga. Är skalet trasigt eller om de öppnat sig och inte stänger igen när man trycker lite lätt på skalet, släng dessa.
  2. Hacka lök och vitlök och lägg i en stor kastrull tillsammans med musslor och vin. Låt ångkoka under lock på hög värme tills musslorna öppnat sig (ca 3 minuter).
  3. Sila buljongen i en kastrull och koka tills hälften återstår.
  4. Vid servering, värm på buljongen och mixa den i en blender eller handmixer tillsammans med persilja och smör. Efter detta bör såsen inte koka mer då den tappar i färg. Smaka av med salt och peppar.
  5. Plocka ur musslorna och blanda med quinoa och grönsaker. Detta kan göras i förväg och värmas på slutet i micron eller i kastrull med lite olivolja.
  6. Lägg fisken i ugnssäker form, pensla med olivolja, salta och peppra. Tillaga i ugn, 125° i 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 48°.
  7. Servera gärna med knaperstekt bacon. Smaklig måltid önskar vi på Fiskhuset!