
Till kräftskivan
Västerbottensostpaj med kantareller
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 6 personer
Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör
- 3 msk vatten
- 1/2 tsk salt
Fyllning:
- 3 ägg
- 200 g riven västerbottensost
- 3 dl grädde
- 300 g kantareller
- 3 salladslökar, hackade
- svartpeppar
Till topping:
- 200 g kantareller
- dill/gräslök
- salt och peppar
Gör så här:
- Skär smöret i kuber och mixa ihop smör och vetemjöl i en matberedare eller knåda för hand. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Kavla sedan ut degen på ett mjölat bord. Lägg i pajform eller springform och nagga botten ordentligt. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
- Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
- Ta ut pajskalet ur ugnen och sänk sedan värmen på ugnen till 175 grader. Stek ur vätskan ur kantarellerna till fyllningen, tillsätt en klick smör och salladslöken. Blanda ägg och grädde i en bunke, tillsätt osten och rör om. Lägg kantarell- och lökblandningen i pajskalet, häll på äggstanningen. Grädda pajen tills fyllningen stelnat. Ca 35-40 minuter.
- Stek ur vätskan ur kantarellerna till garneringen. Krydda med salt och peppar. När pajen gräddats färdigt garnera med kantareller och dill eller gräslök.
Ett väldigt gott tillbehör till sensommarens kräftskivor!