Till kräftskivan

Västerbottensostpaj med kantareller

Betygsätt receptet:


1 röster, genomsnitt: 4,00 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 6 personer

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 3 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 200 g riven västerbottensost
  • 3 dl grädde
  • 300 g kantareller
  • 3 salladslökar, hackade
  • svartpeppar

Till topping:

  • 200 g kantareller
  • dill/gräslök
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Skär smöret i kuber och mixa ihop smör och vetemjöl i en matberedare eller knåda för hand. Tillsätt vatten och knåda snabbt ihop till en deg. Kavla sedan ut degen på ett mjölat bord. Lägg i pajform eller springform och nagga botten ordentligt. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  3. Ta ut pajskalet ur ugnen och sänk sedan värmen på ugnen till 175 grader. Stek ur vätskan ur kantarellerna till fyllningen, tillsätt en klick smör och salladslöken. Blanda ägg och grädde i en bunke, tillsätt osten och rör om. Lägg kantarell- och lökblandningen i pajskalet, häll på äggstanningen. Grädda pajen tills fyllningen stelnat. Ca 35-40 minuter.
  4. Stek ur vätskan ur kantarellerna till garneringen. Krydda med salt och peppar. När pajen gräddats färdigt garnera med kantareller och dill eller gräslök.

Ett väldigt gott tillbehör till sensommarens kräftskivor!