Fiskrecept

Ugnsbakad torskrygg med fänkålssås

Betygsätt receptet:


3 röster, genomsnitt: 2,67 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 6-8 hg torskrygg
  • 8 hg potatis
  • 1 bunt grön sparris
  • 150 g paprika, skivad
  • 150 g fänkål, skivad
  • 1 schalottenlök, skivad
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 5 dl grädde
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1/2 fiskbuljongtärning
  • 1/2 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk torkad timjan
  • Dill till dekoration

Gör så här:

  1. Fräs paprika, fänkål, schalottenlök och vitlök i smör och olja.
  2. Häll på grädden, vitt vin. Smula i buljongtärningarna och lägg i timjan. Låt koka i 30 minuter.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Skär bort den träiga änden av sparrisen och skölj noga. Koka upp lättsaltat vatten, lägg i sparrisen och sänk värmen. Sjud tills sparrisen är genomkokt men fortfarande spänstig, vanligtvis 5-10 minuter.
  5. Skölj torsken och skär upp i fyra portionsbitar. Salta och baka av i ugnen på 150 grader. Använd gärna innertermometer, torsken ska vara 50 grader inuti.
  6. Mixa och sila såsen, och smaka av med salt och peppar. Tycker du att såsen är tunn, red med lite maizenamjöl upplöst i lite vatten.
  7. Servera fisken med den goda såsen och potatis. Dekorera med sparris och en dillvippa.

Det går alldeles utmärkt att byta ut torskryggen mot någon annan fisk som du gillar, tex sejrygg, långarygg eller hälleflundra. Tänk på att ta ut hälleflundran ur ugnen redan vid en innertemperatur på 48 grader.

Smaklig måltid!