Fiskrecept

Halstrad hälleflundra med dillslungad potatis och gremolata

Betygsätt receptet:


5 röster, genomsnitt: 4,40 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

Gremolata

  • 50 g gräslök
  • 50 g persilja
  • 50 g dill
  • En halv chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 2 dl matolja
  • 2 dl olivolja

Hälleflundra

  • 4 bitar hälleflundra á 150-200 g
  • 2 paket bacon
  • 1 burk handskalade räkor
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • 1 påse Amandine potatis
  • Gräslök att toppa med
  • Salt
  • Smör
  • Olja
  • 1 kg fänkål
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten

Gör så här:

  1. Fyll upp en kastrull med potatis och vatten, salta vattnet, koka i cirka 20 minuter.
  2. Värm upp ättika, socker och vatten i en kastrull på låg värme, vispa runt så sockret löser upp sig.
  3. Skiva fänkålen i tunna skivor, häll över 1-2-3 lagen och låt stå i kyl (kan gärna göras dagen innan).
  4. Finhacka örterna och chili till gremolatan, riv eller pressa ner vitlöken. Använd både est och juice från citronen, blanda ihop alla ingredienserna i en bunke (detta går att göra dagen innan).
  5. Tärna baconet till önskad storlek och stek i varm panna tills det är knaprigt, häng av det i en sil och låt det stå en stund.
  6. Sätt på stekpannan på hög värme, lägg i en matsked matolja i pannan. Lägg i hälleflundran och stek den på skinnsidan först, cirka 60 sekunder, vänd sedan på den och stek på alla sidorna tills dem får en fin färg, lägg i 25g smör och vinkla pannan och ös smöret över hälleflundran. Salta och peppra.
  7. Lägg upp fisken i ugnsform och kör in i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är 48 grader. När du tagit ut fisken. Låt den vila i ca 5 minuter.
  8. Skär upp citronen i klyftor, Hacka upp dill och lägg i en bunke, lägg över potatisen och slunga runt den i dillen.
  9. Servera hälleflundran med gremolatan, det knapriga baconen, dillslungade potatisen samt de handskalade räkorna, toppa med picklad fänkål, finhackad gräslök, citronklyfta och skirat smör.