
Fiskrecept
Halstrad hälleflundra med dillslungad potatis och gremolata
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
Gremolata
- 50 g gräslök
- 50 g persilja
- 50 g dill
- En halv chili
- 2 vitlöksklyftor
- 1 citron
- 2 dl matolja
- 2 dl olivolja
Hälleflundra
- 4 bitar hälleflundra á 150-200 g
- 2 paket bacon
- 1 burk handskalade räkor
- 1 citron
- 1 knippe dill
- 1 påse Amandine potatis
- Gräslök att toppa med
- Salt
- Smör
- Olja
- 1 kg fänkål
- 1 dl ättika
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
Gör så här:
- Fyll upp en kastrull med potatis och vatten, salta vattnet, koka i cirka 20 minuter.
- Värm upp ättika, socker och vatten i en kastrull på låg värme, vispa runt så sockret löser upp sig.
- Skiva fänkålen i tunna skivor, häll över 1-2-3 lagen och låt stå i kyl (kan gärna göras dagen innan).
- Finhacka örterna och chili till gremolatan, riv eller pressa ner vitlöken. Använd både est och juice från citronen, blanda ihop alla ingredienserna i en bunke (detta går att göra dagen innan).
- Tärna baconet till önskad storlek och stek i varm panna tills det är knaprigt, häng av det i en sil och låt det stå en stund.
- Sätt på stekpannan på hög värme, lägg i en matsked matolja i pannan. Lägg i hälleflundran och stek den på skinnsidan först, cirka 60 sekunder, vänd sedan på den och stek på alla sidorna tills dem får en fin färg, lägg i 25g smör och vinkla pannan och ös smöret över hälleflundran. Salta och peppra.
- Lägg upp fisken i ugnsform och kör in i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen är 48 grader. När du tagit ut fisken. Låt den vila i ca 5 minuter.
- Skär upp citronen i klyftor, Hacka upp dill och lägg i en bunke, lägg över potatisen och slunga runt den i dillen.
- Servera hälleflundran med gremolatan, det knapriga baconen, dillslungade potatisen samt de handskalade räkorna, toppa med picklad fänkål, finhackad gräslök, citronklyfta och skirat smör.