
Fiskrecept
Hälleflundra bourguignon
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 6-8 hg hälleflundrafilé i portionsbitar
- 200 g sidfläsk
- 250 g små champinjoner, kvartade
- 8 st röda steklökar, skalade
- 1 msk tomatpuré
- 5 dl rött vin
- 3 dl vatten
- 3 msk oxfond
- 4 timjankvistar
- 100 g smör + extra till stekning
- (maizena för tjockare sås)
Potatispuré:
- 1,2 kg potatis, skalad
- 100 g smör
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl grädde
- salt och vitpeppar
Till servering:
- timjan
- stekt, grön sparris
Gör så här:
- Koka potatisen.
- Tärna fläsket i kuber. Stek fläsket i en torr panna. Tillsätt lökarna och champinjonerna efter en stund och stek tills lökarna blivit mjuka och champinjonerna fått lite färg, lägg sedan fläsk, champinjoner och lök åt sidan.
- Tillsätt tomatpurén i pannan du använt till champinjoner, lök och fläsk och låt fräsa en minut innan du häller på det röda vinet. Låt vinet reducera och häll sedan i vatten, oxfond och timjankvistarna. Låt grytan koka ca 10 minuter. Avsluta med att klicka i smöret och lägga i fläsk, champinjoner och lökarna. Om du vill ha en tjockare sås kan du reda av den med lite maizena blandat i lite vatten.
- Mosa den kokta potatisen och tillsätt smör, mjölk, grädde och salt. Rör kraftigt till en krämig, slät puré. Smaka av med vitpeppar. Medan du gör purén kan du passa på att steka den gröna sparrisen.
- Stek portionsbitarna av hälleflundran i smör tills de når en innertemperatur på 47 grader.
- Lägg upp purén på tallriken med fiskbitarna uppepå. Toppa med den stekta sparrisen och grytan. Dekorera med timjan. Servera och njut!
