Fiskrecept

Citronlax med sötpotatispommes & syrlig sallad

Betygsätt receptet:


1 röster, genomsnitt: 5,00 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 8 hg laxfilé
  • 8 hg sötpotatis
  • olivolja
  • umamikrydda
  • salt & peppar
  • 1 citron

Salladen:

  • 65 g spenat
  • 2 morötter
  • 1 grönt äpple
  • 1 msk citronsaft

Till servering:

  • 3 hg basilika- & fetaostkräm (från Fiskhuset)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skär sötpotatisen i stavar. Lägg i en bunke med kallt vatten.
  3. Skölj laxen och lägg i ugnsfast form. Salta och peppra. Skär citronen i skivor och lägg uppepå laxen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 50 grader.
  4. Häll av vattnet från sötpotatisen, blanda med salt, peppar, umamikrydda och olivolja. Tillaga i air fryer eller ugn. Om du inte har air fryer, lägg istället på bakplåtspapper på en plåt och in i ugnen, se till att de inte ligger mot varandra, så blir de så krispiga som möjligt. (Om de behöver samsas med laxen i ugnen kan man förslagsvis bränna av dem på 200 grader i ca 10 minuter först och sänka till 175 grader när laxen ställs in. Var noga med och plocka ut sötpotatisen när de är klara. Sötpotatis blir klar snabbare än vanlig potatis, och ställ in igen när laxen snart är klar så de är varma till middagen.)
  5. Gör salladen medan fisken står i ugnen. Skär spenaten i strimlor. Skala och riv morot och äpple. Blanda salladen och häll på citronsaften.
  6. Servera laxen tillsammans med sötpotatispommes, den syrliga salladen och Fiskhusets basilika- och fetaostkräm. Smaklig måltid!