Jul- och nyårsrecept

Smögensk fisksoppa med smak av saffran

Betygsätt receptet:


2 röster, genomsnitt: 3,00 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 400 g tärnade fiskbitar av valfri sort, exempelvis kummel
  • 200 g skalade räkor
  • 1 stor gul lök
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 röd paprika
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • paprikapulver
  • cayennepeppar
  • salt
  • svartpeppar
  • citronpeppar
  • 2 pkt saffran
  • 1 knippe persilja, hackad
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 l fiskfond (finns färdig att köpa hos oss)
  • 600 g krossade tomater
  • saften från 1/2 citron
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde

Gör så här:

  1. Strimla gullök och purjolök, slanta morötterna. Skär paprikan i stora bitar, och finhacka vitlöken. Fräs i olivolja.
  2. Lägg sedan i tomarpuré, dill, persilja och alla kryddor och låt fräsa med.
  3. När allt har fräst i oljan, häll i fiskfond, krossade tomater, citronsaft, creme fraiche, mjölk och grädde, och låt koka ihop under ca 20 minuter.
  4. Lägg försiktigt i fiskbitarna och låt sjuda i fem minuter. Toppa med de skalade räkorna och NJUUUUUT!

Saffran är gudomligt gott hela året, men passar såklart extra bra under julen!

Fiskfond finns att köpa hos oss, som vi kokar av huvud och ben som vi får över när vi filéar fisk! (Om du vill använda fiskbuljongtärning, så står på paketet vilken mängd vatten varje tärning ska blandas ut i.)

Vill du göra mjölkfritt? Byt mjölkprodukterna mot hälften plantbaserad creme fraiche och hälften kokosgrädde. Kokosgrädden ger smak av kokos, men det passar bra i fisksoppa!