Fiskrecept

Torskceviche pilgrimsmussla och ramslöksmajo

Betygsätt receptet:


2 röster, genomsnitt: 4,50 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 2 gulbetor eller polkabetor
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 dl socker
  • ½ dl ättiksprit 12%
  • 3 hg torsk eller annan vitfisk
  • 4 färska pilgrimsmusslor
  • 2 lime
  • 1 nypa socker
  • 1-2 spansk peppar
  • 1 näve färsk koriander (kan uteslutas)
  • 2 gullökar
  • Olja till fritering

Ramslökmajonnäs /gräslök

  • 50 g ramslök eller gräslök
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 citron, skal från hela och saft från halva

Gör så här:

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en burk tills sockret löst sig helt.
  2. Skala betorna, skiva så tunt du kan. Gärna på mandolin, lägg skivorna sedan i ättikslagen. Låt ligga i lagen minst ett par timmar men gärna över natten.
  3. Skiva löken supertunt och fritera den gyllenbrun, förvara den i en burk med lite papper i botten
  4. Pressa lime, hacka chilifrukten utan kärnor i småbitar.
  5. Skär eller hacka fisken i så små bitar (5*5 mm) som möjligt, lägg fisken i en skål, ställ i kyl. Skiva pilgrimsmusslan i tunna skivor minst 4 skivor per mussla, ställ i kyl.
  6. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, när vattnet kokar lägger du i löken. Låt den ligga i max en minut. Häll av i sill och direkt ner i en bunke med isvatten.
  7. Ta upp löken och krama ut vattnet. Lägg löken i en blender eller kör med en stavmixer.
  8. Blanda i hälften av majonnäsen, citronskal och saft, salt, peppar. Mixa tills den blir ordentligt grön. Ta ur den gröna majonnäsen ur mixern och blanda i resten av majonnäsen. Förvara den i en spritspåse eller en mindre skål till det är dags att lägga upp.
  9. 15 min innan servering: Häll limesaft, socker och chili över fisken och blanda väl.
  10. Dags att lägga upp fina förrättsstallrikar: Picklade betor i botten, skivade musslor och fisk i en snygg hög ovanpå. Gör små klickar med ramslöksmajonnäsen runt om. Toppa med rostad lök, samt något grönt (tex koriander eller dill).