
Fiskrecept
Torskceviche pilgrimsmussla och ramslöksmajo
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 2 gulbetor eller polkabetor
- 1 ½ dl vatten
- 1 dl socker
- ½ dl ättiksprit 12%
- 3 hg torsk eller annan vitfisk
- 4 färska pilgrimsmusslor
- 2 lime
- 1 nypa socker
- 1-2 spansk peppar
- 1 näve färsk koriander (kan uteslutas)
- 2 gullökar
- Olja till fritering
Ramslökmajonnäs /gräslök
- 50 g ramslök eller gräslök
- 1,5 dl majonnäs
- 1 citron, skal från hela och saft från halva
Gör så här:
- Blanda ättika, socker och vatten i en burk tills sockret löst sig helt.
- Skala betorna, skiva så tunt du kan. Gärna på mandolin, lägg skivorna sedan i ättikslagen. Låt ligga i lagen minst ett par timmar men gärna över natten.
- Skiva löken supertunt och fritera den gyllenbrun, förvara den i en burk med lite papper i botten
- Pressa lime, hacka chilifrukten utan kärnor i småbitar.
- Skär eller hacka fisken i så små bitar (5*5 mm) som möjligt, lägg fisken i en skål, ställ i kyl. Skiva pilgrimsmusslan i tunna skivor minst 4 skivor per mussla, ställ i kyl.
- Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten, när vattnet kokar lägger du i löken. Låt den ligga i max en minut. Häll av i sill och direkt ner i en bunke med isvatten.
- Ta upp löken och krama ut vattnet. Lägg löken i en blender eller kör med en stavmixer.
- Blanda i hälften av majonnäsen, citronskal och saft, salt, peppar. Mixa tills den blir ordentligt grön. Ta ur den gröna majonnäsen ur mixern och blanda i resten av majonnäsen. Förvara den i en spritspåse eller en mindre skål till det är dags att lägga upp.
- 15 min innan servering: Häll limesaft, socker och chili över fisken och blanda väl.
- Dags att lägga upp fina förrättsstallrikar: Picklade betor i botten, skivade musslor och fisk i en snygg hög ovanpå. Gör små klickar med ramslöksmajonnäsen runt om. Toppa med rostad lök, samt något grönt (tex koriander eller dill).