Fiskrecept

Marockansk fiskgryta

Betygsätt receptet:


4 röster, genomsnitt: 4,75 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 800 g torskrygg eller annan vit fisk
  • 3 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 30 halverade oliver
  • 20 halverade körsbärstomater, gärna i olika färger
  • 4-5 msk kapris
  • 2 citroner
  • olivolja
  • smör
  • 1 dl fiskbuljong
  • citronpeppar
  • paprikapulver
  • chiliflakes
  • spiskummin
  • örter efter smak, tex persilja eller koriander

Gör så här:

  1. Rimma fisken genom att skära den i portionsbitar och lägga den i en bunke med 1 liter vatten och 4 msk salt.
  2. Skär löken i skivor. Häll olivolja i botten av tillagningskärlet, antingen stekgryta/tagine eller tjockbottnad kastrull, och lägg i den skivade löken så att den täcker botten. Ta upp fisken ur saltlagen, torka med hushållspapper och krydda med citronpeppar. Lägg den på löken i grytan.
  3. Skiva vitlöken och lägg den tillsammans med halverade tomater, halverade oliver och kapris i en skål. Häll i några msk olivolja, riv över lite citronzest, krydda med paprikapulver, chiliflakes, spiskummin och salt efter smak. Blanda väl och häll över fisken i grytan.
  4. Häll på fiskbuljongen och toppa med smörklickar och örter. Skiva citronerna och tryck ned i grytan. (Om du använder köpt fiskfond, läs på flaskan hur den ska spädas för att det ska bli lagom smak.)
  5. Lägg på lock och låt sjuda i ca 20-25 minuter. Kontrollera att fisken är klar, förslagsvis med en innertermometer. Fisken är klar när den kommit upp till 48 grader.
  6. Servera gärna á la marocaine med bröd. Annars går det alldeles utmärkt att servera grytan till ris eller ugnsrostad potatis om man hellre föredrar det.

Lycka till med detta läckra recept! Och tack Maria för dina härliga ingredienser och exotiska smaker…