
Fiskrecept
Marinerad sejrygg med grön vitvinsås
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 7-8 hg sejrygg
- 4 dl kräftspad
- Peppar
Sås
- 2 dl vitvin
- 1 fiskbuljong (tärning eller flytande buljong)
- 2 dl grädde
- 1/2 gul lök
- 1/2 palsternacka
- 1/2 morot
- 2 msk torkad timjan
- 1 rejäl knippe färsk dill
- 2 msk smör
- 1 tsk honung
Tillbehör
- 1 morot
- 4 st salladslökar
- 2 msk rökt tång (finns på Fiskhuset. Kan uteslutas)
- 100 g sockerbönor
Gör så här:
- Marinera sejryggen i kräftlagen så länge som möjligt, gärna kvällen innan.
- Skala och koka potatisen.
- Ta upp ryggen ur spadet och lägg den i en ugnsfast form, ställ in i ugnen på 140 grader gärna med innertermometer till en temperatur på 50 grader.
- Skala och hacka morötterna, löken och palsternackan till såsen. Fräs i kastrull med timjan.
- Slå på grädden, vinet och buljongen låt koka i ca 20 min. Skär ner morot och salladslökarna i mindre bitar och fräs upp med lite smör. När grönsakerna börjar att kännas färdiga tillsätt den rökta tången.
- När såsen kokat klart silar du den och häller den i en blender (alternativt använd en stavmixer), tillsätt dillen och honungen och mixa länge tills såsen blivit ordentligt grön.
- Ta ut fisken ur ugnen och slå på såsen, toppa med de frästa grönsakerna. Servera med den kokta potatisen.