Fiskrecept

Marinerad sejrygg med grön vitvinsås

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 7-8 hg sejrygg
  • 4 dl kräftspad
  • Peppar

Sås

  • 2 dl vitvin
  • 1 fiskbuljong (tärning eller flytande buljong)
  • 2 dl grädde
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 palsternacka
  • 1/2 morot
  • 2 msk torkad timjan
  • 1 rejäl knippe färsk dill
  • 2 msk smör
  • 1 tsk honung

Tillbehör

  • 1 morot
  • 4 st salladslökar
  • 2 msk rökt tång (finns på Fiskhuset. Kan uteslutas)
  • 100 g sockerbönor

Gör så här:

  1. Marinera sejryggen i kräftlagen så länge som möjligt, gärna kvällen innan.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Ta upp ryggen ur spadet och lägg den i en ugnsfast form, ställ in i ugnen på 140 grader gärna med innertermometer till en temperatur på 50 grader.
  4. Skala och hacka morötterna, löken och palsternackan till såsen. Fräs i kastrull med timjan.
  5. Slå på grädden, vinet och buljongen låt koka i ca 20 min. Skär ner morot och salladslökarna i mindre bitar och fräs upp med lite smör. När grönsakerna börjar att kännas färdiga tillsätt den rökta tången.
  6. När såsen kokat klart silar du den och häller den i en blender (alternativt använd en stavmixer), tillsätt dillen och honungen och mixa länge tills såsen blivit ordentligt grön.
  7. Ta ut fisken ur ugnen och slå på såsen, toppa med de frästa grönsakerna. Servera med den kokta potatisen.