
Fiskrecept
Ångad hälleflundra med paprikasås och rostad potatis
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 6-8 hg hälleflundrafilé
- 5 dl vitt vin
- 8 hg potatis
- salt och peppar
- olja
Paprikasåsen
- 6 paprikor
- 3 klyftor vitlök
- 1-2 chilifrukter
- 1-2 dl olja
Tillbehör
- 1 spetskål
- 1 fänkål
- 10 rädisor
- 1 msk olja
- 1 citron
- färsk dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader. Dela paprikan och chilifrukten i halvor och lägg tillsammans med vitlöken på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Salta, peppra och blanda runt med olja. Rosta i ugnen tills det mjuknat, ca 15 minuter.
- Mixa paprika, chili och vitlök, och tillsätt 1-2 dl olja försiktigt. Använd gärna stavmixer. Såsen kan göras i förväg om du bara har en ugn.
- Klyfta potatisen och blanda med salt, peppar och olja på bakplåtspapper på en plåt. Dela spetskålen på mitten, lägg bredvid potatisen och häll över salt, peppar och olja.
- Dela hälleflundran i 4 portionsbitar och stek i stekpanna så att de får lite stekyta. Häll på vitt vin och lägg på lock så att de ångas tills de har en innertemperatur på 45 grader.
- Blanda olja, saften från citronen, hackad färsk dill, salt och peppar till en marinad. Skiva fänkål och rädisor tunt, förslagsvis med mandolin, och blanda med marinaden.
- Servera fisken på en bädd av paprikasås, lägg på potatis och spetskål. Toppa med marinerade rädisor och fänkål. Smaklig måltid!
Ett underbart recept med massor av smak från färska grönsaker.
Vill du byta hälleflundran mot annan fisk går det alldeles utmärkt, tex torskrygg, sejfilé eller hoprullade filéer av rödtunga. Om du väljer torsk eller sej ska innertemperaturen bli 48-50 grader, och väljer du rödtunga är det svårt att mäta innertemperaturen, testa istället att dela lite försiktigt på filéerna, har de vitnat är de klara.