
Fiskrecept
Grillad kummel och ananassallad
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 4 st portionsbitar kummelfilé, eller annan fast, vit fisk
- salt och citronpeppar
- färska örter efter tycke och smak, till exempel timjan
- 2-3 citroner
Ananassalladen
- färsk ananas
- torkad mynta
- flingsalt
Brynt sojasmör
- 50 g smör
- 1 tsk soja
Gör så här:
- Värm smör i en kastrull på medelhög värme och vispa tills det doftar brynt och fått en gyllene färg. Häll i sojan och kyl sedan ned smöret. Vispa det kallnade smöret med elvisp tills det får en fast, smörig konsistens igen.
- Lägg ut fyra ark med smörpapper ovanpå fyra ark med aluminiumfolie. Skär 8 st citronskivor och lägg två skivor på varje smörpapper. Salta och peppra fiskfiléerna och lägg dem uppepå citronskivorna. Skär ett par skåror i fisken, spraya lite olivolja eller lägg på en liten klick smör på varje filébit. Vik ihop folien till små paket och lägg paketen på grillen, direkt värme ca 15 minuter eller värm i ugn ca 20 minuter på 180 grader. Grilla gärna några tjocka skivor citron under tiden. De får gärna få färg och bli lite karamelliserade.
- Under tiden som fisken tillagas så förbereder du ananassalladen. Skär bort skalet och dela den i fyra klyftor. Skär sedan bort den träiga mittdelen och skär i små munsbitar. Lägg i en skål, häll på torkad mynta och lite flingsalt.
- Servera salladen tillsammans med fiskpaketen. Dekorera med färska örter, en generös klick utav det vispade, brynta smöret och den grillade citronen.
I Sydafrika har man ofta denna enkla sallad till grillat av alla olika slag.