Fiskrecept

Fiskfiléburgare med srirachamajjo och mangosalsa

Betygsätt receptet:


2 röster, genomsnitt: 4,50 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 600 g byxad koljafilé
  • 4 tekakor eller hamburgerbröd
  • Pommes frites

Srirachamajonnäs (kan med fördel göras dagen innan)

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha
  • 1 tsk limesaft
  • Salt och peppar

Frityrsmet (kan med fördel göras dagen innan)

  • 2 dl kolsyrat vatten eller ljus öl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • Peppar, cayenne, paprikapulver
  • 2,5 dl vetemjöl

Picklad rödlök och fänkål

  • 1 rödlök, fint strimlad
  • 1 fänkål, fint strimlad
  • 0,5 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt

Mangosalsa

  • 200 g finhackad mango, färsk eller fryst
  • 2 st urkärnade och finhackade tomater
  • 1 finhackad chili, typ spansk peppar
  • 1 kruka hackad koriander
  • 1 st lime både zest och saft
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Värm upp lagen till rödlöken och fänkålen tills sockret löst upp sig. Fördela i två byttor och lägg i rödlök och fänkål var för sig. Gärna minst 2 timmar innan.
  2. Gör pommes i ugnen enligt instruktionerna på paketet. (Om du gör egna pommes, av tex potatis, sötpotatis och kålrot, var noga med att de inte ligger emot varandra, så får de finare färg och riskerar inte att bli kladdiga!)
  3. Blanda alla ingredienser till srirachamajonnäsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Vipa ihop allt utom mjölet till frityrsmeten. Tillsätt sedan mjölet under kraftig omrörning till smeten är tjock och slät.
  5. Blanda ihop alla ingredienserna till salsan och smaka av med salt och peppar.
  6. 6. Doppa fisken i frityrsmeten så den täcks helt. Ta ur och panera i panko. Värm upp ca 1 liter olja (frityr, raps el matolja) till 180 grader. Lägg i 1-2 fileér åt gången tills den är gyllenbrun, ta ur den och lägg på ett papper. Innertemp på 48 grader.
  7. Smörstek eller rosta halverade tekakor eller hamburgerbröd.

Bygg förslagsvis ihop din ”burgare” med sås på brödskivorna, sallad, picklad fänkål, fisken, salsa, picklad rödlök och locket. Servera med pommes.

Smaklig spis!!