Fiskrecept

Fish and chips från vår engelske kock

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • Mjölig potatis till 4 personer
  • 4st 160-170g torsk/koljafilé

Frityrsmet

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 3 dl iskall öl

Tartarsås

  • 2 dl majonnäs
  • 1 smetana
  • 3 – 4 msk bostongurka
  • 2 tsk ljus senap
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 2–3 tsk hackad persilja
  • 2 krm kajennpeppar
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skär potatisen i bitar, tjocka och långa om en tumme. Skölj bort stärkelsen och torka dem torra.
  2. Blanda ihop alla ingredienser till tartarsåsen och smaka av. Låt gärna stå och gotta sig i kylen ett tag innan servering.
  3. Fritera potatisen i olja i 110 grader tills de är nästan färdiga. Ta ur. Det gör inget om de svalnar.
  4. Gör frityrsmeten till fisken. Blanda mjöl och salt i en skål. Häll i ölet lite i taget och vispa till en tjock, krämig smet.
  5. Testa att oljan har lagom temperatur genom att lägga i en brödbit. När den blir gyllenbrun inom 2-3 minuter är det lagom varmt. (Alternativt använd termotmeter, det ska vara 180-190 grader.)
  6. Vänd fisken i frityrsmeten och fritera i omgångar, i ca 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Lägg i potatisen och fritera i ett par minuter tills de är krispiga.
  8. Tips om du har fritös: fyll den inte mer än till hälften med olja. Gärna endast 40 procent.