Fiskrecept

Dill- & pinjeöverbakad hälleflundra m saffransås & rostad amandinepotatis

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • Ca 800 g hälleflundra (filé)
  • 12-15 st amandinepotatis
  • 8 kvistar dill, hackad
  • 200 g pinjenötter
  • 75 g smör
  • Salt och vitpeppar

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 1 påse saffran
  • 2 tsk tomatpuré
  • ½ dl hummerfond
  • 1 msk fiskfond
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl grädde
  • 1 tsk citronsaft

Gör så här:

  1. Finhacka schalottenlök och bryn den tillsammans med tomatpuré och saffran.
  2. Tillsätt vitt vin, fiskfond och hummerfond. Låt koka ner i 5-10 minuter, tillsätt grädden och låt såsen koka i 15 min. Smaka sedan av med salt, peppar och citron.
  3. Smält smöret i en stekpanna, låt pinjenötter och dillen puttra i smöret i ca 5 minuter.
  4. Lägg fisken i en ugnsfast form och täck över med pinjetoppingen. Baka av fisken i ugnen på 150 grader tills den når en innertemperatur på 45 grader.
  5. Klyv potatisen på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt, peppar och torkad timjan samt rapsolja. Baka av i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter eller tills potatisen fått färg och känns färdig.
  6. Servera med fisken och såsen.