Fiskrecept
Dill- & pinjeöverbakad hälleflundra m saffransås & rostad amandinepotatis
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- Ca 800 g hälleflundra (filé)
- 12-15 st amandinepotatis
- 8 kvistar dill, hackad
- 200 g pinjenötter
- 75 g smör
- Salt och vitpeppar
Sås
- 1 schalottenlök
- 1 påse saffran
- 2 tsk tomatpuré
- ½ dl hummerfond
- 1 msk fiskfond
- 1 dl vitt vin
- 5 dl grädde
- 1 tsk citronsaft
Gör så här:
- Finhacka schalottenlök och bryn den tillsammans med tomatpuré och saffran.
- Tillsätt vitt vin, fiskfond och hummerfond. Låt koka ner i 5-10 minuter, tillsätt grädden och låt såsen koka i 15 min. Smaka sedan av med salt, peppar och citron.
- Smält smöret i en stekpanna, låt pinjenötter och dillen puttra i smöret i ca 5 minuter.
- Lägg fisken i en ugnsfast form och täck över med pinjetoppingen. Baka av fisken i ugnen på 150 grader tills den når en innertemperatur på 45 grader.
- Klyv potatisen på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över salt, peppar och torkad timjan samt rapsolja. Baka av i ugnen på 200 grader i ungefär 20 minuter eller tills potatisen fått färg och känns färdig.
- Servera med fisken och såsen.