
Fiskhusets klassiker
Pocherad torsk med äggsås
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 600-800 gram torskfilé
- 800 gram potatis
- Ärtor
- 1 citron
Såsen
- 6 hårdkokta hackade ägg - spara lite till dekorering
- 50 gram smör
- ½ dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- ½ dl grädde
- Salt och peppar
- Hackad persilja alt. gräslök - spara lite till dekorering
Buljong till fisken
- 1 l vatten
- 1 fiskbuljongstärning
- 1 liten gul lök i klyftor
- 1 liten morot i bitar
- Några vitpepparkorn
- 1 lagerblad
- Salt
Gör så här:
- Koka potatisen.
- "Byxa" fisken (=skär ut den lilla benraden högst upp på filén, skär bort så lite fiskkött som möjligt, men ändå så du blir av med alla ben.) Skär i lagom portionsbitar. Koka upp buljongen, lägg den byxade och portionerade torskfilén, sätt på lock och dra åt sidan i ungefär 10 minuter.
- Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i mjölk och grädde. Låt koka ett par minuter, smaka av med salt och peppar, eventuellt lite fiskbuljong eller grönsaksbuljong. Blanda i ägg och persilja.
- Servera med gröna ärtor, citronklyfta, ägg och persilja, eventuellt finhackad rödlök.
- En sån smarrig klassiker - smaklig måltid!