Fiskhusets klassiker

Pocherad torsk med äggsås

Betygsätt receptet:


7 röster, genomsnitt: 4,43 utav 5
Loading...

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 600-800 gram torskfilé
  • 800 gram potatis
  • Ärtor
  • 1 citron

Såsen

  • 6 hårdkokta hackade ägg - spara lite till dekorering
  • 50 gram smör
  • ½ dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • ½ dl grädde
  • Salt och peppar
  • Hackad persilja alt. gräslök - spara lite till dekorering

Buljong till fisken

  • 1 l vatten
  • 1 fiskbuljongstärning
  • 1 liten gul lök i klyftor
  • 1 liten morot i bitar
  • Några vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • Salt

Gör så här:

  1. Koka potatisen.
  2. "Byxa" fisken (=skär ut den lilla benraden högst upp på filén, skär bort så lite fiskkött som möjligt, men ändå så du blir av med alla ben.) Skär i lagom portionsbitar. Koka upp buljongen, lägg den byxade och portionerade torskfilén, sätt på lock och dra åt sidan i ungefär 10 minuter.
  3. Smält smör i en kastrull och vispa ner mjölet. Häll i mjölk och grädde. Låt koka ett par minuter, smaka av med salt och peppar, eventuellt lite fiskbuljong eller grönsaksbuljong. Blanda i ägg och persilja.
  4. Servera med gröna ärtor, citronklyfta, ägg och persilja, eventuellt finhackad rödlök.
  5. En sån smarrig klassiker - smaklig måltid!