
Jul- och nyårsrecept
Ingefärsstekt pilgrimsmussla, rostad blomkålskräm och brynt smör
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 8 pilgrimsmusslor
- 2 msk riven ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 5 kvistar timjan
Blomkålskräm
- 1 blomkålshuvud
- 1 msk smör
- 3 msk crême fraiche
- 150 g smör
- 3 msk soya
- 1 tsk champagnevinäger (vitvinsvinäger går också bra)
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Börja med blomkålskrämen. Fördela blomkålshuvudet i fyra bitar. Lägg det i en ugnsfast form och smörj det med olja, salt och peppar. Rosta av det i ugnen på 200 grader tills det fått en fin och gyllenbrun färg.
- Mixa blomkålen till en slät puré tillsammans med smör och crême fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg 150 g smör i en kastrull och bryn det på medelhög värme. Smöret är färdigt när det börjar karamelisera sig och får en fin brun färg. Tillsätt soja och vinäger.
- Torka av pilgrimsmusslorna lätt med ett papper och salta dem lätt på bägge sidor.
- Skala och grovhacka vitlöken. Skala och riv ingefäran. Lägg en klick smör i en het stekpanna och tillsätt vitlök, ingefära och timjan. Stek hastigt på pilgrimsmusslorna, cirka en minut på varje sida.
- Lägg upp blomkålskrämen och pilgrimsmusslorna på en tallrik, ringla över det brynta smöret.
- Om man vill är det även gott att tillsätta lite finhackat grönt äpple; gör rätten lite lättare och fräschare.
Fantastisk god förrätt, kanske till nyårssupén?