
Fiskrecept
Gremoulatabakad fiskfilé med parmesanrisotto och tomat-olivsås
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
- 800 g vit fiskfilé (går även bra med lax)
Gremoulatatäcke
- 120 g panko ströbröd
- 30 g riven parmesanost
- 2 citroner (saft och skal)
- 1 stor riven vitlöksklyfta
- 30 g finhackad bladpersilja
- 2-3 msk olivolja
- 1 tsk havssalt
- Kvarnmalen svartpeppar
Tomatsås (Putanesca)
- 1 dl olivolja
- 150 g finhackad gul lök
- 2 st färskriven vitlöksklyftor
- 1 tsk timjan
- 1,5 dl vitt vin
- 1 msk tomatpuré
- 200 g krossade tomater
- 20 st urkärnade kalamataoliver
- Restaurangansjovis
- ca 1 dl vatten
- Färsk basilika
- Salt, svartpeppar
Parmesanrisotto
- 2 dl vitt vin
- 4 dl avorioris
- 20 g smör
- Finhackad schalottenlök
- 0,5 l höns/grönsaksbuljong
- 100 g parmesanost
- Salt, svartpeppar
Gör så här:
- Rör ihop ingredienserna till gremoulatatäcket ordentligt och lägg rikligt över fiskfilén.
- Lägg fisken på bakplåtspapper och kör i ugnen på 210 grader (eller 175 grader varmluftsugn) tills fisken kommer upp till 46-48°C inuti.
- Börja med tomatsåsen. Värm olivoljan i grytan, finhacka löken och steka lätt tills den blir mjuk. Tillsätt vitlök och timjan, fräs på cirka en minut.
- Tillsätt vitt vin och koka tills doften ändras från sträv till söt.
- Rör ihop tomatpurén till en smet. Häll i tomaterna, ansjovis och oliver.
- Koka under låg värme i ca 20 minuter. Tillsätt färsk basilika, salt och peppar efter behag. Mixa ihop allt lätt med en stavmixer.
- Börja med risotton. Värm buljongen i separat kastrull.
- Fräs schalottenlök och ris i smör i en kastrull utan att det får färg. Häll i 1 dl av vinet och den uppvärmda buljongen, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 30-35 minuter. Häll i resten av vinet medan riset fortfarande har tuggmotstånd.
- Smaka av med salt och peppar, och avsluta med att hälla i grovriven parmesan.