Fiskrecept

Gremoulatabakad fiskfilé med parmesanrisotto och tomat-olivsås

Ingredienser

Receptet gäller för 4 personer

  • 800 g vit fiskfilé (går även bra med lax)

Gremoulatatäcke

  • 120 g panko ströbröd
  • 30 g riven parmesanost
  • 2 citroner (saft och skal)
  • 1 stor riven vitlöksklyfta
  • 30 g finhackad bladpersilja
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 tsk havssalt
  • Kvarnmalen svartpeppar

Tomatsås (Putanesca)

  • 1 dl olivolja
  • 150 g finhackad gul lök
  • 2 st färskriven vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 200 g krossade tomater
  • 20 st urkärnade kalamataoliver
  • Restaurangansjovis
  • ca 1 dl vatten
  • Färsk basilika
  • Salt, svartpeppar

Parmesanrisotto

  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl avorioris
  • 20 g smör
  • Finhackad schalottenlök
  • 0,5 l höns/grönsaksbuljong
  • 100 g parmesanost
  • Salt, svartpeppar

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till gremoulatatäcket ordentligt och lägg rikligt över fiskfilén.
  2. Lägg fisken på bakplåtspapper och kör i ugnen på 210 grader (eller 175 grader varmluftsugn) tills fisken kommer upp till 46-48°C inuti.
  3. Börja med tomatsåsen. Värm olivoljan i grytan, finhacka löken och steka lätt tills den blir mjuk. Tillsätt vitlök och timjan, fräs på cirka en minut.
  4. Tillsätt vitt vin och koka tills doften ändras från sträv till söt.
  5. Rör ihop tomatpurén till en smet. Häll i tomaterna, ansjovis och oliver.
  6. Koka under låg värme i ca 20 minuter. Tillsätt färsk basilika, salt och peppar efter behag. Mixa ihop allt lätt med en stavmixer.
  7. Börja med risotton. Värm buljongen i separat kastrull.
  8. Fräs schalottenlök och ris i smör i en kastrull utan att det får färg. Häll i 1 dl av vinet och den uppvärmda buljongen, lite i taget. Sjud under omrörning i ca 30-35 minuter. Häll i resten av vinet medan riset fortfarande har tuggmotstånd.
  9. Smaka av med salt och peppar, och avsluta med att hälla i grovriven parmesan.