Fiskrecept
Bouillabaisse
Betygsätt receptet:
Ingredienser
Receptet gäller för 4 personer
Till grytan
- 600-800 g fisk i tärningar (vit fisk eller lax efter tycke och smak)
- 1 skivad gullök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 skivad röd paprika
- 1 strimlad fänkål
- ½ strimlad purjolök
- 2 morötter i sneda slantar
- 400 g amandinepotatis i bra munsbitar
- 1 msk tomatpuré
- 3 dl vitt torrt vin
- 1 påse saffran
- ½ tsk torkad timjan
- 1,5 dl fiskfond (från Fiskhuset)
- 1,5 dl skaldjursfond (från Fiskhuset)
- 400 g krossade tomater
- 1 krm cayennepeppar
- olivolja till stekning
Till servering
- Hackad persilja
- Aioli (förslagsvis från Fiskhuset)
- Krutonger
Gör så här:
- Fräs gullöken och fänkålen i olivoljan i några minuter tills de börjar bli mjuka och glansiga. Tillsätt saffran, cayennepeppar, vitlök, purjolök, morötter, potatis, paprika, timjan och tomatpuré. Låt fräsa ytterligare några minuter.
- Häll i vinet och låt det koka upp. Tillsätt båda sorters fond och krossade tomater. Sänk värmen så det småputtrar i 20-30 minuter. Smaka av med salt och mald svartpeppar.
- Lägg i fisken, rör om försiktigt och låt sjuda några minuter tills den är färdig.
- Servera grytan med aioli, krutonger och hackad persilja. Smaklig måltid!
Det går alldeles utmärkt att byta lite av fisken mot kokta musslor eller räkor.
Våra fonder kokar vi i vårt eget kök i fiskhamnen. Där skär vi också alla våra filéer och kokar våra skaldjur. Våra fonder kokas på egna skaldjur och på fiskskrov som vi får över när vi skär filéer. Det här är något så ovanligt som ”hemlagat halvfabrikat” – du behöver inte laga från grunden själv, men kan ändå vara trygg med att det är helt fritt från dolt socker eller konstiga tillsatser.