
1976 började Bert Hillberg sälja fisk på Selma Lagerlöfs Torg i Hisings Backa. Verksamheten växte i takt med kundernas uppskattning, och fiskbilen blev med åren en affär. 40 år senare så består Fiskhuset av fem butiker; förutom Selma Lagerlöfs Torg även Stenungs Torg, fiskbilen i Påvelund, butiken i Långedrag och fiskavdelningen inne på Ica Maxi i Torslanda, och dessutom ett eget kök och filé-verksamhet i egen lokal i Göteborgs fiskhamn.

Hur började det?
Fiskhusets historia börjar med Ludvig Nilsson, som varje dag stannade med sin lastbil utanför Backa kyrka. Till slut kunde närmast boende bondmoran inte tygla sin nyfikenhet över lastbilen längre, utan kom ut och fick veta att Ludvig varit på auktion i Göteborgs fiskhamn, och nu var på väg upp mot Kungälvs utkanter för att sälja sin fisk.
I Backa stannade han helt enkelt för att äta sin medhavda smörgås. Bondmoran i Backa fick lov att köpa lite fisk, ryktet gick och fler och fler bondgårdar i Backa och Kärra ville ta del av Ludvigs fisk.
Bild: Fiskauktionen där Ludvig Nilsson och hans söner köpte fisk
Krigsåren krävde cykel
Under kriget fick lastbilen stå, däcken togs av militären och det var svårt att få tag på bränsle. Ludvigs pojkar David och Lasse, 11 respektive 9 år gamla, fick istället cykla med fisk mellan gårdarna. Det var inte lätt att få tag på fisk, så under en period köpte Ludvig fisken per telefon uppe i Bohuslän, och den skickades sedan söderut med tåg.
Pojkarna tog bussen med fisken från Kungälv till Kärra, där de förvarade cykeln i ett garage, och när fisken var slut ställde de cykeln i ett garage i Backa och tog bussen hem igen. Nästa gång tog de bussen till Backa och cyklade från Backa tillbaka till Kärra. Vid ett tillfälle hade de glömt var de ställt cykeln, och precis i sista sekund kom de på att det var ju Kärra, och de slängde sig av bussen.
I stressen glömde de fisken i bussens lastutrymme där bak, och den åkte vidare in mot Göteborg. Skamsna fick de be om att få låna telefonen i närmsta bondgård, och ringde hem till modern, som i sin tur ringde bussbolaget. Så ordnades det att fisken kom åkande med nästa tur tillbaka, och de kunde cykla och sälja sin last även denna gång.
David fortsatte åka runt och sälja fisk i Backa och Kärra även efter kriget. Det var stora fina gårdar i Backa och Kärra, med bondmoror som gärna ville köpa stor fisk, och stor fisk var då som nu detsamma som dyr fisk. David var stolt över att kunna ropa in stor, fin fisk på fiskauktionen.
Fiskbilen blev butik
Fram emot 70-talet blev det mer och mer populärt att bli stationär fiskhandlare, vanligast utanför en livsmedelsbutik. David fick frågan om han kände till någon duktig fiskhandlare som ville ta sig an Selma Lagerlöfs Torg, och David hade en svärson som var både duktig och läraktig. Svärsonen Bert Hillberg, en klädesholmspojk och son till en fiskare, hade inte alls tänkt sig en karriär som fiskhandlare, utan hade fast jobb som ingenjör, men han nappade ändå på förslaget.
1976 började Bert sälja fisk på Selma Lagerlöfs Torg.
Fiskhuset – familjeägt med framgång
Sedan 1976 har mycket hänt, själva huset byggdes 1986, och byggdes till 1996. 2001 köptes butiken i Stenungsund, och 2011 blev fiskavdelningen på Ica Maxi i Torslanda en del av Fiskhuset.
Idag drivs Fiskhuset av Bert Hillberg, svärsonen Alexander Freiholtz och dottern Evelina Hillberg, tillsammans med en stor, härlig och kompetent personalstyrka.