Vi firar 40 år

I år är det hela 40 år sedan Bert Hillberg lade grunden för Fiskhuset. Det vill vi såklart fira! Därför kommer du att kunna köpa några av våra mest populära varor till hela 40 % rabatt vid utvalda datum under året. Här nedanför kan du se vilka varor som rabatteras vilken månad, men det exakta datumet får du inte veta förrän samma morgon. Håll koll på Facebook och Instagram!

Årets erbjudanden

Mars April Juni
40% rabatt på räkor under en dag 40% rabatt på ostron & musslor under en dag 40% rabatt på lax under en dag
Augusti Oktober December
40% rabatt på kräftor under en dag 40% rabatt på hel fisk under en dag 40% rabatt på inlagd sill under en dag

Vi firar 40 år av kunskap
om fisk och skaldjur!

1976 började Bert Hillberg sälja fisk på Selma Lagerlöfs Torg i Hisings Backa. Verksamheten växte i takt med kundernas uppskattning, och fiskbilen blev med åren en affär. Idag 40 år senare så består Fiskhuset av tre butiker, förutom Selma Lagerlöfs Torg även Stenungs Torg och fiskavdelningen inne på Ica Maxi i Torslanda, och dessutom ett eget kök och filéverksamhet i egen lokal i Göteborgs fiskhamn.

Dessa 40 år av kunskap inom branschen måste självklart firas, och det ska vi göra hela året! Vi kommer ha kampanjer, teman och tävlingar. Vi ska dessutom vara med som utställare på den fina matmässan Passion för Mat som går av stapeln den sista helgen i februari i Eriksbergshallen. Vi är självklart väldigt stolta över att vara inbjudna på en mässa med så gott renommé.

Den 28 maj firas Backadagen på Selma Lagerlöfs Torg, och vi kommer att vara delaktiga i det firandet.

Varannan månad kommer vi som en del i firandet lyfta fram en vara som ett tema. I februari kommer temat vara räkor, i april ostron och musslor. I juni firar vi laxen som är så god och lättlagad i alla dess former: rökt, gravad, grillad, ugnsbakad. I augusti är temat kräftor, i oktober fokuserar vi på hel fisk, och i december firas sillen. Varje specifikt tema kommer en dag under månaden då det firas att säljas med 40{19f9963cdaac4163dfc60bf66da6ce44c905f36fb36d7b1a53c4ee6cf3fa67c3} rabatt, eftersom vi fyller just 40 år! Vilken dag det blir är en överraskning, så det gäller att hålla utkik här på hemsidan, på facebook och på instagram för att ta del av firande, kampanjer och allt annat roligt som kommer hända under året!

Hur började det?

Fiskhusets historia börjar med Ludvig Nilsson, som varje dag stannade med sin lastbil utanför Backa kyrka. Till slut kunde närmast boende bondmoran inte tygla sin nyfikenhet över lastbilen längre, utan kom ut och fick veta att Ludvig varit på auktion i Göteborgs fiskhamn, och nu var på väg upp mot Kungälvs utkanter för att sälja sin fisk. I Backa stannade han helt enkelt för att äta sin medhavda smörgås. Bondmoran i Backa fick lov att köpa lite fisk, ryktet gick och fler och fler bondgårdar i Backa och Kärra ville ta del av Ludvigs fisk.

Under kriget fick lastbilen stå, däcken togs av militären och det var svårt att få tag på bränsle. Ludvigs pojkar David och Lasse, 11 respektive 9 år gamla, fick istället cykla med fisk mellan gårdarna. Det var inte lätt att få tag på fisk, så under en period köpte Ludvig fisken per telefon uppe i Bohuslän, och den skickades sedan söderut med tåg. Pojkarna tog bussen med fisken från Kungälv till Kärra, där de förvarade cykeln i ett garage, och när fisken var slut ställde de cykeln i ett garage i Backa och tog bussen hem igen. Nästa gång tog de bussen till Backa och cyklade från Backa tillbaka till Kärra. Vid ett tillfälle hade de glömt var de ställt cykeln, och precis i sista sekund kom de på att det var ju Kärra, och de slängde sig av bussen. I stressen glömde de fisken i bussens lastutrymme där bak, och den åkte vidare in mot Göteborg, Skamsna fick de be om att få låna telefonen i närmsta bondgård, och ringde hem till modern, som i sin tur ringde bussbolaget. Så ordnades det att fisken kom åkande med nästa tur tillbaka, och de kunde cykla och sälja sin last även denna gång.

David fortsatte åka runt och sälja fisk i Backa och Kärra även efter kriget. Det var stora fina gårdar i Backa och Kärra, med bondmoror som gärna ville köpa stor fisk, och stor fisk var då som nu detsamma som dyr fisk. David var stolt över att kunna ropa in stor fin fisk på fiskauktionen.

Fram emot 70-talet blev det mer och mer populärt att bli stationär fiskhandlare, vanligast utanför en livsmedelsbutik. David fick frågan om han kände till någon duktig fiskhandlare som ville ta sig an Selma Lagerlöfs Torg, och David hade en svärson som var både duktig och läraktig. Svärsonen Bert Hillberg, en klädesholmspojk och son till en fiskare, hade inte alls tänkt sig en karriär som fiskhandlare, utan hade fast jobb som ingenjör, men han nappade ändå på förslaget.

1976 började Bert sälja fisk på Selma Lagerlöfs Torg. Sedan 1976 har mycket hänt, själva huset byggdes 1986, och byggdes till 1996. 2001 köptes butiken i Stenungsund, och 2011 blev fiskavdelningen på Ica Maxi i Torslanda en del av Fiskhuset.

Idag drivs Fiskhuset av Bert Hillberg, svärsonen Alexander Freiholtz och dottern Evelina Hillberg, tillsammans med en stor, härlig och kompetent personalstyrka.

Fiskhuset 40 år